Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies. Moąesz określia warunki przechowywania lub dostepu do plików cookies w Twojej przeglądarce. ×
 
 
 
 
login: hasło:
  Strona główna nowo?ci zapowiedzi Tania ksi??ka Oferta na nagrody Moje konto
  współpraca kontakt i dojazd
 
2018-02-16
2018-02-15
2018-02-14
2018-02-13
2018-02-12
2018-02-11
2018-02-10
2018-02-09
2018-02-08
2018-02-07

::Albumy
::Astrologia, parapsychologia
::Atlasy, plany, mapy
::Biografie, wspomnienia, wywiady
::Dla dzieci i młodzieży - literatura
::Dla dzieci i młodzieży -popularnonaukowe
::Dla najmłodszych
::Edukacja
::Ekonomia, zarządzanie, prawoznawstwo
::Encyklopedie, słowniki, leksykony
::Eseje
::Fantastyka
::Film
::Gry fabularne
::Gry i puzzle
::Historyczne
::Humor, aforyzmy, przysłowia
::Inne
::Judaistyka
::Kalendarze
::Komiksy
::Książki audio
::Kulinaria
::Lektury szkolne
::Literatura
::Literatura faktu, reportaż
::Literatura obcojęzyczna
::Literatura piękna - obca
::Literatura piękna - polska
::Medycyna, ziołolecznictwo
::Nauka i technika - popularnonaukowe
::Nauki humanistyczne
::Opowiadania
::Poezja
::Poradniki
::Powieści
::Przewodniki turystyczne
::Publicystyka, esej
::Religia, religioznawstwo
::Romanse
::Sensacja, kryminał, horror
::Socjologia
::Sport
::Sztuka
::Ściągi, opracowania
::Tradycje i obyczaje

Meksyk od kuchni. Od Azteków do Adelity

Meksyk od kuchni. Od Azteków do Adelity
Autor:
Susana Osorio-Mrożek
Wydawnictwo:
Universitas
Kategoria:
Albumy
cena detal. brutto:
39.00 zł
format:
14x20.5 cm
ISBN:
978-83-242-2378-7
oprawa:
oprawa broszurowa
stron:
400
rok wydania:
2014
data dod.:
2017-02-17
Opis:

Książka opowiada o meksykańskiej historii z perspektywy kulinarnej, ponieważ gastronomia to jedna z najbardziej charakterystycznych cech kultury Meksyku i zwierciadło jego historii. Meksyk to kraj różnorodny zarówno geograficznie – pustynie, doliny, lasy, selwy, góry i wybrzeża – jak i etnicznie, to tej różnorodności zawdzięcza swe kulinarne bogactwo. Dawne cywilizacje osiadłe na terenach dzisiejszego Meksyku udomowiły indyka, podjęły uprawy wielu gatunków roślin, takich jak kukurydza, pomidor, fasola, chili, dynia, orzeszki ziemne, awokado, kakao, wanilia , które dziś goszczą na stołach całego świata. W wyniku hiszpańskiej konkwisty meksykańska kuchnia wzbogaciła się o elementy europejskie i nadal, nie tracąc swego charakteru, czerpie inspiracje z całego świata.

Susana Osorio-Mrożek (ur. w Mexico City, Meksyk) - studiowała historię na Universidad Nacional de Mecxico (Mexico City) i archeologię na Uniwersytecie Veracruz. Pracowała w teatrze jako aktorka, reżyser, następnie jako kierownik swojej własnej grupy teatralnej. Jest także specjalistą, teoretykiem i praktykiem w zakresie gastronomii, dietetyki i żywienia. Uczestniczyła w programie badań nad produkcją żywności dla diabetyków w ramach National Association for Diabetic Children od Mexico. W roku 1986 była szefem kuchni dwu czołowych restauracji w Oslo i Stavanger (Norwegia), specjalności meksykańskie i międzynarodowe. W latach 1987-1989 mieszkała w Paryżu, od 1996 do 2008 prowadziła restauracje w Krakowie. Od 2009 mieszka w Nicei.


Zobacz koszyk

Szopka bożonarodzeniowa. Makieta do rozłożenia, opłatek i płyta CD w prezencie
-
Kolędy niebiańskim piórem pisane + CD
-
więcej

Podręczny słownik szkolny - historia
Garbaruk Danuta, Piekarski Rafał
Zmierzch. Pamiętnik
Meyer Stephenie
W cieniu Mussoliniego. Podwójne życie hrabiego Galeazza Ciano
Moseley Ray
Poczytajmy razem W bajkowym lesie
-
AMERYKAŃSKI PERYSKOP. USA NA PROGU NOWEJ REWOLUCJI
Sarnacka-Mahoney Eliza
Culture. Gdańsk
Bronowski Jacek
Jedz zgodnie ze swoim charakterem
Borgman Małgorzata
Traveler
Hawks John Twelve
Niewinny
David Baldacci
ELEKTRONARZĘDZIA - wszechstronny poradnik majsterkowicza
Schweizer Holger H.
więcej

:: Polityka Plików Cookie
2005-2016 © Hurnex