Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies. Moąesz określia warunki przechowywania lub dostepu do plików cookies w Twojej przeglądarce. ×
 
 
 
 
login: hasło:
  Strona główna nowo?ci zapowiedzi Tania ksi??ka Oferta na nagrody Moje konto
  współpraca kontakt i dojazd
 
2024-04-25
2024-04-24
2024-04-23
2024-04-17
2024-04-16
2024-04-11
2024-04-09
2024-04-08
2024-04-07
2024-04-03

::Albumy
::Astrologia, parapsychologia
::Atlasy, plany, mapy
::Biografie, wspomnienia, wywiady
::Dla dzieci i młodzieży - literatura
::Dla dzieci i młodzieży -popularnonaukowe
::Dla najmłodszych
::Edukacja
::Ekonomia, zarządzanie, prawoznawstwo
::Encyklopedie, słowniki, leksykony
::Eseje
::Fantastyka
::Film
::Gry fabularne
::Gry i puzzle
::Historyczne
::Humor, aforyzmy, przysłowia
::Inne
::Judaistyka
::Kalendarze
::Komiksy
::Książki audio
::Kulinaria
::Lektury szkolne
::Literatura
::Literatura faktu, reportaż
::Literatura obcojęzyczna
::Literatura piękna - obca
::Literatura piękna - polska
::Literatura popularnonaukowa
::Medycyna, ziołolecznictwo
::Nauka i technika - popularnonaukowe
::Nauki humanistyczne
::Opowiadania
::Poezja
::Poradniki
::Powieści
::Przewodniki turystyczne
::Publicystyka, esej
::Religia, religioznawstwo
::Romanse
::Sensacja, kryminał, horror
::Socjologia
::Sport
::Sztuka
::Ściągi, opracowania
::Tradycje i obyczaje

KUCHNIA W EUROPIE DOBY NOWOŻYTNEJ JEŚĆ I PIĆ XVI-XIX WIEK

KUCHNIA W EUROPIE DOBY NOWOŻYTNEJ JEŚĆ I PIĆ XVI-XIX WIEK
Autor:
MEYZIE P.
Wydawnictwo:
Mówią wieki
Kategoria:
Literatura faktu, reportaż
cena detal. brutto:
35.00 zł
format:
16,5 x 23,5
ISBN:
9788386156481
oprawa:
broszura
stron:
276
rok wydania:
2012
data dod.:
2022-01-25
Opis:

Autor ze swadą kreśli obraz epoki wielkich
zmian – od odkrycia Nowego Świata po Rewolucję Francuską – widzianych
z perspektywy stołu. Przy stole tym protestancka asceza spotykała
się z frywolnością libertynów, a sztuka kulinarna – z wielką polityką.

Jak kawa, herbata i czekolada zdobywały uznanie Europejczyków? Którędy
rozprzestrzeniały się wpływy kuchni włoskiej i francuskiej? Gdzie
stołowali się dawni podróżni? Kiedy ukształtowały się tak dzisiaj hołubione
regionalne tradycje kulinarne? Jakimi produktami spożywczymi
się kiedyś obdarzano, a jakie służyły za łapówki? To tylko kilka z wielu
pytań, na które można znaleźć odpowiedź w tej książce.

Czytelnika polskiego przekładu z pewnością ucieszy, że autor, choć pisze
głównie o Europie Zachodniej, nie pomija Rzeczypospolitej szlacheckiej.


Zobacz koszyk

Ilustrowane Pismo Święte dla dzieci I Komunia
Jude Winkler
Ilustrowane Pismo Święte
-
Ilustrowany atlas biblijny dla dzieci
-
Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu Pamiątka I Komunii Świetej Obwoluta
-
więcej

Kapitan Nauka. Zagadki obrazkowe Angielski 5-7 lat
Zawodowe zwierzaki. Zwierzaki rozrabiaki
Opracowanie zbiorowe
Trixie Trader
Dunne Helen
Księga żywych sekretów
Madeleine Roux
Akimudy
Wiktor Jerofiejew
Diabeł stróż
Marek Krajewski
Filozofia XX wieku
Gerd Haeffner, Peter Ehlen, Emerich Coreth, Friedo Ricken
Zgasić Słońce Szpony Smoka
Robert J. Szmidt
Apokalipsa Koby. Wspomnienia przyjaciela Stalina
Edward Radziński
Zrodzeni z krwi. Rodzina Castello.
Karolina Jurga
więcej

:: Polityka Plików Cookie
2005-2016 © Hurnex