Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies. Moąesz określia warunki przechowywania lub dostepu do plików cookies w Twojej przeglądarce. ×
 
 
 
 
login: hasło:
  Strona główna nowo?ci zapowiedzi Tania ksi??ka Oferta na nagrody Moje konto
  współpraca kontakt i dojazd
 
2018-06-22
2018-06-21
2018-06-20
2018-06-19
2018-06-18
2018-06-15
2018-06-14
2018-06-13
2018-06-12
2018-06-08

::Albumy
::Astrologia, parapsychologia
::Atlasy, plany, mapy
::Biografie, wspomnienia, wywiady
::Dla dzieci i młodzieży - literatura
::Dla dzieci i młodzieży -popularnonaukowe
::Dla najmłodszych
::Edukacja
::Ekonomia, zarządzanie, prawoznawstwo
::Encyklopedie, słowniki, leksykony
::Eseje
::Fantastyka
::Film
::Gry fabularne
::Gry i puzzle
::Historyczne
::Humor, aforyzmy, przysłowia
::Inne
::Judaistyka
::Kalendarze
::Komiksy
::Książki audio
::Kulinaria
::Lektury szkolne
::Literatura
::Literatura faktu, reportaż
::Literatura obcojęzyczna
::Literatura piękna - obca
::Literatura piękna - polska
::Literatura popularnonaukowa
::Medycyna, ziołolecznictwo
::Nauka i technika - popularnonaukowe
::Nauki humanistyczne
::Opowiadania
::Poezja
::Poradniki
::Powieści
::Przewodniki turystyczne
::Publicystyka, esej
::Religia, religioznawstwo
::Romanse
::Sensacja, kryminał, horror
::Socjologia
::Sport
::Sztuka
::Ściągi, opracowania
::Tradycje i obyczaje

Warzywa przyprawowe w naszym ogrodzie

Warzywa przyprawowe w naszym ogrodzie
Autor:
Frąszczak Barbara, Siwulski Marek, Sobieralski Krzysztof
Wydawnictwo:
Kurpisz
Kategoria:
Poradniki
cena detal. brutto:
19.90 zł
format:
14,5 x 20,5
ISBN:
83-89738-58-9
oprawa:
broszura
stron:
135
rok wydania:
2006
data dod.:
2016-01-19
Opis:

Wielu z nas nie wyobraża sobie zupy, pieczeni czy sałatki bez przypraw. Część z nich używamy w postaci suszonej, inne spożywamy świeże, ale nie możemy się bez nich obejść, gdyż często decydują one o charakterze potraw. Warzywa przyprawowe rnogą być nie tylko dodatkiem smakowym, ale także istotnym elementem właściwej diety. Przyprawy wzbogacają aromat potraw, podnoszą również ich wartość odżywczą oraz wydłużają trwałość. Wiele z tych roślin ma także działanie lecznicze, wynikające z obecności znacznej ilości związków biologicznie czynnych. Niektóre z warzyw przyprawowych zawierają substancje o działaniu konserwującym. Dzięki temu potrawy z dodatkiem tych warzyw dłużej zachowują świeżość i wartość odżywczą. Tradycja przyprawiania potraw sięga w Polsce późnego średniowiecza. Do tego czasu dania kuchni polskiej miały jednolity i monotonny smak. Z czasem, idąc za przykładem ogrodów klasztornych, rozpoczęto uprawę wielu gatunków roślin przyprawowych i leczniczych w przydomowych ogrodach. Już Mikołaj Rej opisywał mały ogród, pełen kwiatów i ziół, zwany wirydarzem. Warto więc wrócić do tradycji, a przyniesie to korzyści zarówno podniebieniu, jak i zdrowiu. Do tego, aby cieszyć się aromatem i smakiem wyhodowanych przez siebie przypraw, nie trzeba nawet mieć działki lub ogrodu. Może je zastąpić ogródek w wersji „mini", który założymy w doniczkach na parapecie okiennym.


Zobacz koszyk

Triatlon. Trenuj z sukcesem
Lervill Sean
Mój pierwszy maraton
Tim Rogers
Podręcznik biegania
Lervill Sean
Nurkowanie
Krestovnikoff Miranda, Monty Halls
Pływanie w wodach otwartych
Steven Munatones
Zacznij biegać. Marsz, bieg, zawody, maraton (GC)
Eva Wosko-Conrads
Jak zacząć biegać
Sara Kirkham
więcej

Seks zaczyna się w mózgu
Daniel G. Amen
Bajki na poziomie. Królewna Śnieżka
-
Czekolada. Domowe prallinki, ciasteczka i inne słodkości
Maranik Eliq
Beatrycze i Wergili (twarda)
Martel Yann
Jeszcze słychać śmiech...
Olga Lipińska
Biesiada. Wielki period (Klasyka Mniej Znana)
Towiański Andrzej
Lalaloopsy. Przyjęcie urodzinowe (1)
-
Seksowne mamusie. Jak być atrakcyjną młodą matką
Winks Cathy, Semans Anne
Tatiana i Aleksander, część 1 /KOLEKCJA TOM 3
Paullina Simons
Kilka rozpraw filologicznych
Ewa Fryska, Jolanta Mędelska
więcej

:: Polityka Plików Cookie
2005-2016 © Hurnex